Επειδή γίνομαι αποδέκτης πολλών ερωτήσεων για απλά θεωρητικά πράγματα που όμως μπορεί να "σπαζοκεφαλιάζουν" προσπάθησα να κάνω ένα μικρό συμμάζεμα. Παρακάτω αναφέρομαι σε συνδέσεις ISDN και ADSL με έμφαση στην χρήση του διαχωριστή και υποστηρίζω τον συνδυασμό  adsl πάνω σε isdn, μία λύση για μικρές εταιρείες η οικιακή χρήση με ανάγκες για συχνή τηλεφωνία.

 

H  ΣΥΝΔΕΣΗ ISDN

Aπό τον ΟΤΕ της γειτονιάς μας η γραμμή του ISDN ξεκινά σαν δισύρματο καλώδιο. Μόλις φτάσει σπίτι μας η γραμμή συνδέεται με τη συσκευή που μας προμηθεύει ο ΟΤΕ. Για τους οικιακούς χρήστες ο ΟΤΕ τοποθετεί κάποιο από τα μοντέλα netMod της εταιρίας Ιntracom, που αποτελεί μια πολύ καλή και προσεγμένη κατασκευή με πλήθος δυνατοτήτων, ενώ παράλληλα είναι και ISDN modem με δυνατότητα bonding των δύο 64ΚΒ καναλιών, ώστε να επιτυγχάνονται διπλάσιες ταχύτητες, αφού χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και οι δύο Β γραμμές.                                   
Tο netMod έχει δύο RJ45 και δύο RJ11 εξόδους, ενώ επίσης διαθέτει  μία σειριακή θύρα
RS-232 και μία USB για σύνδεση με το PC μας. Σε κάθε μία RJ45 έξοδο μπορεί να συνδεθεί ISDN συσκευή, όπως ISDN τηλέφωνο ή fax, ενώ στις RJ11 εξόδους συνδέονται αναλογικές συσκευές όπως ένα fax και οι τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιούμε σήμερα. Tέλος αναφέρουμε ότι μπορούμε να έχουμε έως και δέκα (10) τηλεφωνικά νούμερα πάνω στη γραμμή ISDN (αν και τελικά ταυτόχρονα θα μπορoύμε να χρησιμοποιήσουμε δύο μαζί) τα οποία ονομάζονται MSN αριθμοί. Έτσι μπορούμε για παράδειγμα να βάλουμε ένα τηλέφωνο για fax, να ορίσουμε σε μια συσκευή να καταλήγουν 3 ή 4 νούμερα τηλεφώνου ή ανάλογα με το νούμερο του καλούντος να κατευθύνουμε την κλήση σε όποια γραμμή και σε όποια συσκευή επιθυμούμε. http://www.ote.gr/oteweb/greek/ccare/info_isdn.htm
Εδώ θα βρείτε οδηγίες σύνδεσης PPP με τα Windows XP (Σύνδεση με HOL)
http://support.hol.gr/online/support/index.aspx?mid=140;7&HID=7

 

 

H  ΣΥΝΔΕΣΗ ADSL

Το ADSL, είναι μια ευρυζωνική τεχνολογία επικοινωνιών σχεδιασμένη για χρήση από τις κανονικές τηλεφωνικές γραμμές. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δεδομένα μέσα από τις τηλεφωνικές γραμμές 140 φορές ταχύτερα από τα γρηγορότερα αναλογικά modems που είναι διαθέσιμα σήμερα.
 Εκτός από την πολύ υψηλή ταχύτητά τους, τα ADSL modems έχουν πολλά οφέλη σε σχέση με τους αναλογικά modems. Αντίθετα από τις συνδέσεις διεπιλογής (dial-up) που απαιτούνται για τα αναλογικά modems, η σύνδεση ADSL είναι πάντα ανοικτή. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συνδέεται και να αποσυνδέεται κάποιος από μακριά (αν και έχει την δυνατότητα να το κάνει), δεν υπάρχουν κατειλημμένες γραμμές, δεν υπάρχει άλλο αναμονή για τη σύνδεση. Ένα άλλο όφελος είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιείται το τηλέφωνο ταυτόχρονα με την σύνδεση δεδομένων.
Ανάλογα με το επίπεδο υπηρεσίας που προσφέρεται από τον ADSL προμηθευτή σας, το ADSL modem μπορεί να κατεβάσει στοιχεία με τις ταχύτητες που ξεκινούν από 128 Kilobits ανά δευτερόλεπτο.. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα τα εξής πακέτα ταχυτήτων: 128/128kbps 128/256kbps, 128/384 Kbps, 128/512 kbps και 256/1024 kbps. Η πρώτη ταχύτητα είναι για uploading (αποστολή δεδομένων) και η δεύτερη για downloading (για "κατέβασμα" δεδομένων).
 

 

 

 

Adsl Modem.

Υπάρχουν δύο τύποι ADSL modems, o εσωτερικός και o εξωτερικός. Τα εσωτερικά modems είναι κάρτες που εγκαθίστανται μέσα στον υπολογιστή σας μέσω μιας κάρτας PCI. Τα εξωτερικά modems μπορούν να συνδεθούν με τον υπολογιστή σας μέσω μιας θύρας USB, δικτύου 10BaseT, Ethernet ή άλλης δικτύωσης.
Εδώ θα βρείτε οδηγίες εγκατάστασης για το jetspeed 520i που είναι modem πάνω από isdn αλλά και για αρκετά ακόμα modems (σύνδεση με HOL)
http://support.hol.gr/online/support/index.aspx?mid=140;121&HID=116

 


Χρειάζεται να εγκατασταθούν στην τηλεφωνική γραμμή ένας διαχωριστής για να διαχωρίσει τα τηλεφωνήματα/fax από την αποστολή δεδομένων.

 

 

 

 

 

 


Στην περίπτωση που υπάρχουν πολλές τηλ. πρίζες, θα χρειαστεί να προσθέσετε ένα απλό φίλτρο μεταξύ της πρίζας στον τοίχο και της τηλ. συσκευής όπως εδώ                                  .
Κόστος (Δεν περιλαμβάνονται τα πακέτα)
Τρία δεδομένα πρέπει να περιληφθούν σε έναν προϋπολογισμό δαπανών για το ADSL: 1) το κόστος του ADSL modem και των απαραίτητων εξαρτημάτων-φίλτρων, 2) το κόστος της υπηρεσίας του προμηθευτή,(ΟΤΕ,Tellas,Vivodi) δηλαδή εγκατάσταση και ενεργοποίηση της σύνδεσης που είναι «άπαξ» και δεν επαναλαμβάνεται και οι μηνιαίες χρεώσεις υπηρεσιών και 3) το μηνιαίο κόστος του φορέα παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου (isp).

 

Tαχύτητες σύνδεσης
Οι ταχύτητες σύνδεσης καθορίζουν το πόσο γρήγορα μεταφέρονται τα δεδομένα από το Internet προς το χρήστη (κατεβαίνουν-download) και αντίστροφα (ανεβαίνουν-upload).
Έτσι όταν σε κάποιο πακέτο αναφέρεται 768/192, σημαίνει ότι σε ιδανικές συνθήκες (δηλαδή ποτέ) θα μπορείτε να έχετε 768 Kbit/s download και 192 Kbit/s upload. Οι ταχύτητες είναι σε Kilobits ανά δευτερόλεπτο και για να βρείτε τα Kilobytes ανά δευτερόλεπτο πρέπει να διαιρέσετε δια 8. Θα πρεπει να είστε ευχαριστημένοι αν πετυχαίνετε πραγματική ταχύτητα σύνδεσης πάνω από το 85% της ονομαστικής ταχύτητας.

 

Και μην ξεχνάτε

Ταχύτητα ροής δεδομένων:Μετριέται σε Kbps ή Kb/s δηλαδή Kilobit per second.Εξαρτάται από το εύρος του εκάστοτε διαύλου σύνδεσης με το Internet.π.χ. Η Adsl σύνδεση 384Kbps σημαίνει ότι τα δεδομένα μεταφέρονται με μέγιστη ταχύτητα 384 Kilobit ανά δευτερόλεπτο.
Ταχύτητα μεταφοράς όγκου διακινούμενων δεδομένων:Μετριέται σε KBps ή KB/s δηλαδή KiloByte per second.
Δηλαδή οι μεταφορές των αρχείων μέσω των browsers γίνονται σε KiloBytes ανά δευτερόλεπτο. Η μετατροπή μας δείχνει ότι η σύνδεση Adsl 384 Kbps μπορεί να μεταφέρει έως και 48 KB (384:8=48) δεδομένων το δευτερόλεπτο =αν και στην πράξη υπεισέρχονται διάφοροι άλλοι παράγοντες που μειώνουν την ταχύτητα

 

H διαμόρφωση του ADSL

 

H Τεχνολογία του ADSL χρησιμοποιεί μια μέθοδο διαμόρφωσης γνωστή ως Discrete MultiTone, ή DMT. Η DMT χωρίζει τις διαθέσιμες συχνότητες για το upstream και το downstream σε μία συλλογή από μικρότερες "λωρίδες" συχνότητας των 4 kHz η κάθε μία (κανάλια). Άρα κατά τη λειτουργία του ADSL, κάθε κανάλι των 4 kHz μεταφέρει ένα τμήμα των kbps ή Mbps της γραμμής.

To ADSL χρησιμοποιεί το φάσμα του πρώτου 1.1Mhz πάνω στο καλώδιο χαλκού και συγκεκριμένα όπως δείχνει η παραπάνω εικόνα :

0 - 4 kHz-> POTS (Plain Old Telephone System) δηλαδή από αυτά τα πρώτα 4kHz περνά την κλασσική τηλεφωνία (μάλιστα με το φίλτρο ή το splitter που έχετε οι συχνότητες αυτές διαχωρίζονται και δίνονται στο τηλέφωνό σας)

26 - 138 kHz -> είναι οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται για να περάσουν το uploading από το ADSL modem/router σας (πρόκειται λοιπόν για 110kHz περίπου)

138 - 1100 kHz -> είναι οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται για να περάσουν το downloading από το ADSL modem/router σας (πρόκειται λοιπόν για 1MHz περίπου)


Tα παραπάνω ισχύουν για την περίπτωση του ADSL over PSTN (POTS). Αν μιλάμε για Αnnex b δηλ. ADSL over ISDN τότε αντίστοιχα έχουμε :

0 - 80 kHz -> ISDN service - δηλαδή από αυτά τα πρώτα 80kHz περνά η κλασσική ΙSDN υπηρεσία (μάλιστα με τον ISDN splitter που έχετε οι συχνότητες αυτές διαχωρίζονται και δίνονται στο ΝETMOD σας)

138 - 276 kHz -> είναι οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται για να περάσουν το uploading από το ADSL modem/router σας (πρόκειται λοιπόν για 140kHz περίπου)

276 - 1100 kHz -> είναι οι συχνότητεςπου χρησιμοποιούνται για να περάσουν το downloading από το ADSL modem/router σας (πρόκειται λοιπόν για 800kHz περίπου)

 

.